Στο blog μας μπορείτε να δείτε

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ετοιμάζοντας το Μαγιάτικο στεφάνι.

"Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ

να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά, στην εξοχή.
Λουλούδια ας μαζέψουμε και ρόδα και κρίνα
Στεφάνι να πλέξουμε του Μάη μ' εκείνα..."

 
 
 
 
 
Μια ηλιόλουστη μέρα σαν την σημερινή, τι ποιο ωραίο από μια βόλτα για να μαζέψουμε λουλούδια. Τριάντα Απριλίου σήμερα και θα πρέπει να ετοιμάσουμε το στεφάνι του Μάη για να τον προϋπαντήσουμε.Έτσι αποφασίσαμε να βγούμε έναν περίπατο για να μαζέψουμε λουλούδια και να φτιάξουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Γυρίζοντας πίσω στο νηπιαγωγείο μας με τα πολύχρωμα λουλούδια στο χέρι, αρχίζει η προετοιμασία του. Χωρίζουμε τα λουλούδια μες σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα τους, μιλάμε για αυτά,για έθιμα του Μάη,ακούμε ποιήματα, φτιάχνουμε το κολάζ της Άνοιξης.Στο τέλος όλοι μαζί αρχίζουμε να φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι για να το κρεμάσουμε και να στολίσουμε το σχολείο μας για να υποδεχτεί τον Μάιο, τον μήνα των λουλουδιών.
 
 


Καλή πρωτομαγιά!









Έθιμα και παραδόσεις για τον Μάιο (πηγή:www.paidika.gr) 



Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, που αντιστοιχεί με τον αρχαίο μήνα Θαργηλιώνα, και τον εόρταζαν με τα περίφημα Ανθεοφόρια, και αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Μα και στην αρχαία Ρώμη, γίνονταν γιορτές που τις έλεγαν "ροσύλλια". Την γιορτή αυτή την κράτησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.
Ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια).

Το όνομα Μάγια προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (που σημαίνει τροφός και μητέρα) τη μητέρα του Ερμή, που ήταν προσωποποίηση της γόνιμης Μάνας-Γης.

Λαϊκές ονομασίες



Ο Μάιος, πέμπτος μήνας του χρόνου, είναι ο μήνας ο Καλομηνάς, ο Λούλουδος, ο Τριανταφυλλιάς. Τα λουλούδια ανθίζουν, στα δέντρα κρέμονται νόστιμοι καρποί κι όλη η φύση οργιάζει στα καταπράσινα λιβάδια.

Μαγιάτικο στεφάνι ή μαγιοστέφανο



«Πιάνω το Μάη»

Την πρώτη μέρα του Μάη, αναζητούμε στη Φύση την ομορφιά και τη δροσιά της Άνοιξης. Κόβουμε λουλούδια από τους αγρούς για να πλέξουμε πολύχρωμα στεφάνια που θα κρεμάσουμε στη συνέχεια στις πόρτες των σπιτιών.


Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και τότε συμβόλιζε την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό.

Στα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.

Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε το καίγανε στις φωτιές του αγίου.

Το μαγιοστέφανο, φτιάχνεται από εφτά ειδών λουλούδια και έχει δύναμη μαγική-αποτροπιαστική. Σε κάθε στεφάνι βάζουν σκόρδο για τη βασκανία, αγκάθι για τον εχθρό, στάχυ για να φέρει ευφορία.

Για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές παλιότερα, το μαγιάτικο στεφάνι έπρεπε να γίνεται από συγκεκριμένα λουλούδια:

Ανθισμένο σπίτι: Tραντάφυλλα, γαρούφαλα, βιόλες, πασκαλιές (λιλά), γεράνια.

Ευτυχία του σπιτιού: Kλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα και από ελιά.

Γεμάτο σπίτι: Στάχια και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες.

Για τη γλωσσοφαγιά: Μια κουκκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της .

Για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού: Eνα κλωνάρι λιγαριά.

Για το μάτι: Eνα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση στο στεφάνι για να φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...