Στο blog μας μπορείτε να δείτε

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Μέσα μεταφοράς. Δραστηριότητες με την χρήση του Η/Υ.

Προσέγγιση του θέματος ,τα μέσα μεταφοράς, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.


        Ο υπολογιστής ως περιβάλλον εργασίας μέσα στην τάξη προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά ογιατί είναι πιο ελκυστικό και διαδραστικό από το παραδοσιακό περιβάλλον .Ευνοεί την αλλαγή του παραδοσιακού διδακτικού μοντέλου και τη χρήση σύγχρονων  διδακτικών προσεγγίσεων. Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία επιτρέπει τη μετάβαση από το δασκαλοκεντρικό χαρακτήρα της διάλεξης στο μαθητοκεντρικό μοντέλο της διερευνητικής μάθησης μέσα από την αναζήτηση της γνώσης στις πηγές.
      Εφαρμόσαμε στην τάξη ένα διδακτικό σενάριο με την χρήση των ΤΠΕ και με θέμα τα μέσα μεταφοράς και σε όλη τη διάρκειά του το ενδιαφέρον των παιδιών κρατήθηκε ενεργό και πολλές από τις δραστηριότητες του ζητήθηκαν από τα παιδιά να επαναληφθούν και μετά το τέλος του κατά το διάστημα των ελευθέρων δραστηριοτήτων του προγράμματος του νηπιαγωγείου.
   Παρακάτω παραθέτουμε σε περιληπτική μορφήτις δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε όπως και τους στόχους του σεναρίου.

Στόχοι του σεναρίου

• Ως προς το γνωστικό αντικείμενο


 Να συγκρίνουν και ταξινομούν τα μέσα μεταφοράς με βάση κοινά χαρακτηριστικά


 Να ομαδοποιούν γεωμετρικά σχήματα


 Να έρθουν σε επαφή με έργα ζωγράφων, να τα παρατηρούν, να τα περιγράφουν και να αναγνωρίζουν σε αυτά θέματα και αντικείμενα.


 Καλλιέργεια προφορικού και γραπτού λόγου.

 
• Ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών


 Να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, Η/Υ, με ασφάλεια και με τρόπο που να εξυπηρετεί τους σκοπούς και τις ανάγκες τους.


 Να εργαστούν σε ένα διαφορετικό από το συνηθισμένο περιβάλλον(χαρτί-μαρκαδόροι)
    Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη

        Στο περιβάλλον εργασίας του λογισμικού kidspiration, τα παιδιά δημιουργούν ένα εννοιολογικό χάρτη. Η νηπιαγωγός έχει τοποθετήσει τα βασικά σχήματα, και τα παιδιά δημιουργούν τον χάρτη τοποθετώντας τις εικόνες από την βιβλιοθήκη του λογισμικού.

   
  Οι δραστηριότητες  με το λογισμικό kidspiration, είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν από τα παιδιά του νηπιαγωγείου  γιατί το μόνο που πρέπει να γνωρίζουν καλά τα νήπια είναι η χρήση του ποντικιού και η λειτουργία drag and drop (σύρε και άσε).Επίσης είναι ένα λογισμικό που μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε εννοιολογικούς χάρτες.Ταξινόμηση.


 (Μαθηματικά)


Στο περιβάλλον του λογισμικού kidspiration δημιουργούμε το παρακάτω φύλλο εργασίας.

 Τα παιδιά καλούνται να χωρίσουν τα μέσα μεταφοράς ανάλογα με το που κινείται το καθένα, δημιουργώντας τρεις ομάδες .( Στεριά, θάλασσα, αέρας)


Ομαδοποίηση
(Μαθηματικά)


Το τρενάκι των σχημάτωνΣτο περιβάλλον του λογισμικού kidspiration δημιουργούμε το παρακάτω φύλλο εργασίας

 Ζητούμε από τα παιδιά να βοηθήσουν να φορτωθούν τα σχήματα μέσα στα τσουβαλάκια του τρένου, βάζοντας σε κάθε βαγόνι την σωστή ομάδα σχημάτων.


Παρουσίαση πινάκων ζωγραφικής
( Εικαστικά)Παρουσίαση με το PowerPoint, πινάκων ζωγραφικής που έχουν θέμα σχετικό με μέσα μεταφοράς. Τα παιδιά βλέπουν τους πίνακες, τους περιγράφουν ,δίνουν τον δικό τους τίτλο ,μαθαίνουν το όνομα του ζωγράφου που τους δημιούργησε.


Φωνολογική ταξινόμηση των εικόνων

(Γλώσσα)Στο περιβάλλον του λογισμικού kidspiration δημιουργούμε το παρακάτω φύλλο εργασίας. Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν ομάδες λέξεων με το ίδιο αρχικό γράμμα.
Διαδύκτιο
(Πληροφορική)

 
Επιλογή συνδέσμων για την παρακολούθηση βίντεο με μέσα μεταφοράς στο διαδίκτυο , δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να δουν εικόνες που δεν έχουν δει στην πραγματικότητα.Ταυτόχρονα με την προβολή γίνεται συζήτηση και διατύπωση ερωτημάτων.
Μερικές διευθύνσεις που επισκευτήκαμε:
Ηλεκτρικό τρένο
Μικρό λιμανάκι
Μεγάλο λιμάνι
Τρένο
Πτήση με αεροπλάνο
Αεροπλάνα

Δημιουργία αφίσας
(Γλώσσα, Εικαστικά, Μαθηματικά)

Στο περιβάλλον εργασίας του λογισμικού tux paint τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν αφίσα με μια κατηγορία μέσων μεταφοράς (του αέρα , της στεριά και της θάλασσας) και να γράψουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Αφίσες που δημιούργησαν τα παιδιά

 Μπορείτε να δείτε το σενάριο αναλυτικά εδώ

1 σχόλιο:

Μεταφορες είπε...

Ωραίο το σενάριο μεταφορών!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...