Στο blog μας μπορείτε να δείτε

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Παιχνίδια γνωριμίας στο νηπιαγωγείο







         Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο είναι γεμάτες από παιχνίδια γνωριμίας των παιδιών μεταξύ, ανάπτυξης σχέσεων , δημιουργίας μικρών ομάδων.Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν με άλλα παιδιά ,ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσκολία στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ τους.
       Σκοπός μας τις πρώτες μέρες του σχολείου είναι να γνωριστούν τα παιδιά μεταξύ τους ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μικρές ομαδούλες εργασίας.Τα παιχνίδια γνωριμίας κρατούν ένα μεγάλο μέρος των ημερησίων δραστηριοτήτων μας.

Μερικά παιχνίδια που βοηθούν την κοινωνικοποίηση των παιδιών κατά τις πρώτες μέρες στο Νηπιαγωγείο παραθέτουμε παρακάτω:
  • Το μουσικό καπέλο.
        Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και η η νηπιαγωγός κρατάει ένα καπέλο που το βάζει στο κεφάλι ενός παιδιού.Το καπέλο με την συνοδεία μουσικής πηγαίνει από κεφάλι σε κεφάλι μέχρι να σταματήσει η μουσική.Το παιδί που έχει το καπέλο στο κεφάλι του την ώρα που σταματάει η μουσική λέει το όνομά του.Τα υπόλοιπα παιδιά επαναλαμβάνουν το όνομα του παιδιού σηκώνοντας ψηλά τα χέρια τους. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πούνε όλα τα παιδιά το όνομά τους.

  • Παιχνίδι με μπάλα

       Κάθονται όλα τα παιδιά σε κύκλο.Ένα παιδί κρατάει μια μπάλα και την πετάει σε όποιο παιδί θέλει.Το παιδί που θα πιάσει την μπάλα λέι το όνομά του και πετάει την μπάλα σε άλλο παιδί.Κάθε φορά το παιδί που πιάνει την μπάλα λέει το όνομά του.Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πιάσουν όλα τα παιδιά την μπάλα τουλάχιστον μια φορά.

  • Κινητικό παιχνίδι με μουσική

. Σκορπίζονται όλα τα παιδιά στο χώρο με μουσική. Χορεύουν αυτοσχεδιάζοντας και με το σταμάτημα της μουσικής πρέπει:

  •  να βρουν ένα φίλο,
  •  να τον χαιρετίσουν με το χέρι
  •  να τον χαϊδέψουν στο μάγουλο
  •  να του χαμογελάσουν
  • να ακουμπήσουν τις πλάτες, τις παλάμες, τα πόδια, τα γόνατα, τα αυτιά , τα μαλλιά κλπ. (ο φίλος είναι διαφορετικός κάθε φορά).

  • Μουσικές καρέκλες


  1. Βάζουμε τις καρέκλες σε κύκλο (μια καρέκλα λιγότερη από τον αριθμό των παικτών) και ξεκινάμε τη μουσική.
  2. Τα παιδιά χορεύουν γύρω από τις καρέκλες μέχρι να σταματήσετε η μουσική δίχως προειδοποίηση.
  3. Τα παιδιά θα πρέπει να κάτσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα! Το παιδί που μένει δίχως καρέκλα λέει το όνομα του και ζωγραφίζει κάτι πάνω σε ένα μεγάλο χαρτί που έχουμε βάλει για να φτιάξουμε την πρώτη ομαδική μας ζωγραφιά.
  4. Ξεκινάμε πάλι τη μουσική και επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα έως ότου παραμείνει μόνο μια καρέκλα με τον νικητή να κάθεται επάνω σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...