Στο blog μας μπορείτε να δείτε

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Μικροί ζαχαροπλάστες εν δράση...!

Η δική μας βασιλόπιτα.


    Καινούριος χρόνος χωρίς κοπή βασιλόπιτας δεν γίνεται.Ακολουθώντας και φέτος το έθιμο αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε την δικιά μας βασιλόπιτα.Μικροί ζαχαροπλάστες εν δράση!
    Ένα μικρό ημερήσιο πρόγραμμα με σκοπό να αναπτύξουν τα παιδιά δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, να έρθουν σε επαφή με φυσικά υλικά , να εμπλουτίσουν την γλώσσα και με λέξεις που συνδέονται με τα μαθηματικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • συζήτηση
  • προετοιμασία του χώρου
  • παρουσίαση της συνταγής και των υλικών
  • δημιουργία λίστας υλικών
  • παρασκευή της βασιλόπιτας
  • προβληματισμό για το τι θα γράψουμε επάνω
  • κοπή της βασιλόπιτας
   Όλοι γύρω από το τραπέζι εργασίας διαβάζουμε την συνταγή που θα ακολουθήσουμε και προετοιμάζουμε τα υλικά, ζύγισμα, μέτρημα. Π.χ. 2 κούπες αλεύρι, 5 αυγά...
    Γίνεται μια μικρή συζήτηση σχετική με τα υλικά και ξεκινά η παρασκευή της βασιλόπιτας. Οι μικροί ζαχαροπλάστες φορούν τους σκούφους τους και ανα ομάδες ξεκινούν.Άλλοι ανακατεύουν, άλλοι ρίχνουν τα υλικά.Στο τέλος η ζύμη είναι έτοιμη για ψήσιμο.


    Όση ώρα η βασιλόπιτα ψήνεται, εμείς συζητάμε για τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε, από που τα πήραμε, ποιος τα παράγει και τέλος φτιάχνουμε τη λίστα των υλικών της βασιλόπιτας.Οι βασιλόπιτες όμως γράφουν και κάτι επάνω.Τι είναι αυτό; Τι θα πρέπει να γράφει και η δικιά μας; Τη χρονιά που ήρθε φυσικά, 2011.Από ποιους αριθμούς όμως αποτελείται  το 2011; Όση ώρα εμείς λύνουμε τους προβληματισμούς μας η βασιλόπιτα ψήνεται και η μυρωδιά της τρυπάει μύτες!
    Επιτέλους έφτασε η στιγμή να την κόψουμε .Όλοι γύρω από το τραπέζι περιμένουν με ανυπομονησία αλλά και όρεξη για να την δοκιμάσουν και να βρεθεί και ο τυχερός που θα τύχει το νόμισμα.Η αγωνία μεγάλη αφού τον τυχερό τον περιμένει και ένα μικρό δώρο.


    Η ώρα της αποκάλυψης δεν αργεί και όλο χαρά η τυχερή βρίσκει το νόμισμα και το δείχνει σε όλους περιμένοντας και το δώρο της.Χαρά και μια μικρή απογοήτευση σε μερικούς που δεν ήταν αυτοί οι τυχεροί.
Καλή Χρονιά σε όλους. Ευτυχισμένο το 2011!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...