Στο blog μας μπορείτε να δείτε

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Ψηφίζουμε για τον πιο αγαπητό ήρωα παραμυθιού.

       Εκλογές, υποψήφιοι, φέι-βολάν...,λέξεις, εικόνες που πλανώνται γύρω μας τις μέρες αυτές, παραμονές των δημοτικών εκλογών.
     Το σχολείο θα μείνει κλειστό γιατί ψηφίζουν οι δάσκαλοι, το σχολείο θα μείνει κλειστό γιατί έχουμε δημοτικές εκλογές. Πώς αντιλαμβάνονται όμως τα μικρά παιδιά τις έννοιες αυτές; Τι σκέφτονται για όλα αυτά;
     Στην ερώτηση τι είναι εκλογές, τα περισσότερα δεν απαντούν και όσα απάντησαν είπαν: " η μαμά μου θα ψηφίσει τον...", λέγοντας ονόματα υποψηφίων για τη δημαρχία.
     Ένας τρόπος για να καταλάβουν τις εκλογές, την κάλπη, τις ψήφους, τους υποψηφίους, είναι να κάνουμε και μέσα στην τάξη ένα είδος εκλογών.Η αφορμή δόθηκε όταν τέθηκε το ερώτημα για το ποιος ήρωας από τα παραμύθια που έχουμε στη βιβλιοθήκη είναι ο αγαπημένος τους.Οι απόψεις ήταν διάφορες και έτσι αποφασίζουμε να ψηφίσουμε τον πιο αγαπητό ήρωα ,όπως θα ψηφίσουν και οι μεγάλη αυτόν που θέλουν για δήμαρχο.
     Γίνεται μια μικρή σύγκριση με τις εκλογές που θα γίνουν σε λίγες μέρες και μια συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνουν οι δικές μας εκλογές.


     Διαλέγουμε τρία βιβλία από τη βιβλιοθήκη των οποίων οι ήρωες θα είναι οι υποψήφιοι των δικών μας εκλογών.Φτιάχνουμε τρεις μικρές κάλπες από πλαστικό μπολάκι που είναι σκεπασμένο με ένα χαρτί που έχει μια τρύπα για να χωρέσει το "ψηφοδέλτιο". Οι κάλπες μπαίνουν μπροστά από κάθε βιβλίο-υποψήφιο , τα ψηφοδέλτια-ψηφίδες είναι έτοιμα, τόσα όσα και ο αριθμός των παιδιών.


 
     Η ψηφοφορία ξεκινάει.Κάθε παιδί γράφει το όνομα του σε ένα χαρτί, για να φαίνεται ότι ψήφισε, παίρνει μια ψηφίδα και την ρίχνει μέσα στην κάλπη που βρίσκεται μπροστά από το βιβλίο στο οποίο είναι ο ήρωας που θέλει.
     Με το τέλος της ψηφοφορίας, μια ομάδα παιδιών αναλαμβάνει τον ρόλο της επιτροπής που θα βγάλει τα αποτελέσματα των εκλογών.Η επιτροπή αποτελείται από έξι νήπια.Έχουμε δημιουργήσει έναν πίνακα αποτελεσμάτων που αποτελείται από τρεις στήλες, μια για κάθε βιβλίο, όπου υπάρχει και η εικόνα του.
 

    Ένα παιδί μαζί με ένα άλλο που έχει αναλάβει να ελέγχει το πρώτο , βάζει ένα σημαδάκι κάτω από κάθε βιβλίο κάθε φορά που ακούει ότι πήρε μια ψήφο. Τρία παιδιά παίρνουν από μια κάλπη το καθένα, την ανοίγουν και αρχίζουν ένα ένα να δείχνουν τις ψήφους που πήρε το βιβλίο.
     Όλα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν τον ρόλο των ελεγκτών της διαδικασίας.
Μετά το τέλος της καταμέτρησης, η λίστα αποτελεσμάτων είναι έτοιμη και γίνεται η ανακοίνωση του νικητή.    Έτσι μετά από ένα μικρό παιχνίδι , μπήκαμε λίγο στο κλίμα των εκλογών ενώ ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε και με μαθηματικές έννοιες ( αντιστοιχίσεις, συγκρίσεις, αριθμούς ) αλλά και με την καλλιέργεια της γλώσσας( ανάγνωση, γραφή, εμπλουτισμός λεξιλογίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...